Samen meer Cognos kennis

Functioneel ontwerp

Het bouwen van een Cognos-rapport is een creatief proces. Het heeft veel raakvlakken met iets uitvinden. Dat betekent dat je vooraf nooit precies weet wat er gaat komen. De rapportenbouwer moet een oplossing vinden voor de informatiebehoefte van de opdrachtgever.

Ondanks vele methodes en voorschriften van werken, blijft het bouwen van een rapport voor een groot deel nieuw en daardoor in hoge mate onzeker. De bouwer van een rapport kan kiezen uit wel honderden oplossingen. Die vrijheid biedt een aantal voordelen, maar dat maakt ook dat het project moeilijk te beheersen is dan traditionele projecten als bijvoorbeeld een bouwproject.

Het risico is dat een rapportenbouwer er ten onrechte vanuit gaat dat een opdrachtgever precies weet wat hij wil en dat de opdrachtgever er ten onrechte vanuit gaat dat de rapportenbouwer in de kortste tijd alles kan maken (en aanpassen). Dit kan leiden tot conflicten tussen opdrachtgever en rapportenbouwer.

Voordelen
Het voordeel van een functioneel ontwerp is dat de opdrachtgever een beter beeld heeft van het product dat wordt gemaakt. Daarnaast verkleint een rapportenbouwer het risico dat er gewerkt gaat worden met verkeerde requirements en geeft het meer vertrouwen op een goed eindresultaat. Een ander voordeel is de betrokkenheid van de gebruikers. Door die betrokkenheid is de kans groter dat het eindresultaat beter aan de verwachtingen van de gebruikers voldoet.

Daarom heeft Cognos voor ambtenaren in samenwerking met twee gemeenten als handreiking een formulier ontwikkeld wat de functioneel beheerder kan gebruiken om een functioneel ontwerp voor een rapport te maken. Het rapport kan vervolgens worden verzonden naar de rapportenbouwers.

Download formulier