Samen meer Cognos kennis

Handige tool om een framework te maken: Model Design Accelerator.

Op een snelle en eenvoudige manier de basis leggen voor een Cognos framework.
Model Design Accelerator is een handige uitbreiding van IBM Cognos Framework Manager dat de ontwikkeling van relationele ster-schema modellen vereenvoudigt.

Beginnende modelbouwers kunnen een eerste model bouwen zonder uitgebreide ervaring en opleiding. Ervaren modelbouwers kunnen op hun beurt de totale tijd om een model te bouwen verminderen.
Je start Model Ontwerp Accelerator vanuit het eerste scherm wanneer je Framework Manager hebt opgestart. De wizard vertelt je welke stappen er uitgevoerd moeten worden. Vervolgens sleep je vanuit de gekozen gegevensbron de benodigde velden op het feit en de verschillende dimensie tabellen. Je kan zoveel dimensies toevoegen of verwijderen als je zelf wilt.

column model disign accelerator

Relaties worden gelegd op basis van naamgeving en definitie in de database. Mocht een bepaalde relatie niet automatisch worden gelegd dan kan dit eventueel handmatig worden gedaan. Daarnaast kunnen de namen van de items en tabellen worden hernoemd.

Na het genereren van het model wordt er een model opgeleverd, compleet met een 3 lagen structuur. Het model kan vervolgens naar Cognos Connection worden gepubliceerd of het model is een prima basis om op verder te bouwen richting bijvoorbeeld een dimensioneel model.

Meer van deze handige tips?

Kom dan naar de jaarlijkse Cognos voor Ambtenaren dag of volg één van onze trainingen.

Door: Bert van Oort
Senior Business Intelligence Consultant - Axians

Bert van Oort