Samen meer Cognos kennis

Inwonerlicentie: marketingstunt of doorbraak?

Stel je wilt als gemeente Cognos breed in de organisatie gaan uitrollen. Dan had je tot voor kort de mogelijkheid om met een PVU licentie een bepaalde servercapaciteit af te kopen. Sinds dit jaar biedt Centric een alternatief hiervoor aan: de inwonerlicentie. Je betaalt 1x een bedrag per inwoner en daarna kun je Cognos aanbieden aan al je collega’s. Cognos voor Ambtenaren zocht uit hoe dit zat en had een exclusief interview met Henco van Veen van Centric.

ESA/ASL en inwonerlicentie: wat zijn de risico’s?

In mei van dit jaar schreven we een artikel over de inwonerlicentie die Centric sinds kort aanbiedt. Op dit artikel kregen we veel reacties en vragen. Daarom willen we in dit artikel verder ingaan op de juridische positie van gemeenten. Wat zijn potentiele risico’s en wat brengt de inwonerlicentie verder met zich mee?

Gratis upgrade Consumer licentie

In april vorig jaar hadden we het er al over: de nieuwe licentiestructuur van Cognos. Toen vroegen we ons al af wat er zou gebeuren met de Consumer licentie:

"Wij verwachten dat IBM de Consumer licentie ... zal upgraden naar de Analytic user en dat deze upgrade met gesloten beurs gedaan zal worden."

Deze verwachting is ook uitgekomen. Vanaf 2017 bestaat de Consumer licentie niet meer: deze is vervangen voor de Analytic User licentie.

Cognos Analytics: licentieoverzicht

In juli 2014 heeft IBM een nieuwe licentiestructuur gepresenteerd. In het nieuwe licentiemodel zijn de veel rollen samengevoegd waardoor er in totaal nog maar vijf rollen overblijven. Tegelijk werd aangegeven dat de Consumer rol zou blijven bestaan. Er was vooralsnog geen gedwongen overstap naar de logische vervanger de Analytic User.

Opvallend is echter dat bij de presentatie van Cognos Analytics er niet meer gesproken wordt over de Consumer rol. Later meer hier over, eerst een uitleg over de licenties van Cognos 11 zoals Cognos Analytics ook wel wordt genoemd.

IBM past licentiestructuur aan

In juli 2014 heeft IBM een nieuwe licentiestructuur gepresenteerd voor haar IBM Cognos software. Deze nieuwe licentiestructuur heeft invloed op elke IBM Cognos 10 omgeving. Waar voorheen het reguliere licentiemodel bleef bestaan, heeft IBM er dit keer namelijk voor gekozen om ook de bestaande IBM Cognos licenties om te zetten naar het nieuwe model.