Samen meer Cognos kennis

Cognos Analytics: licentieoverzicht

In juli 2014 heeft IBM een nieuwe licentiestructuur gepresenteerd. In het nieuwe licentiemodel zijn de veel rollen samengevoegd waardoor er in totaal nog maar vijf rollen overblijven. Tegelijk werd aangegeven dat de Consumer rol zou blijven bestaan. Er was vooralsnog geen gedwongen overstap naar de logische vervanger de Analytic User.

Opvallend is echter dat bij de presentatie van Cognos Analytics er niet meer gesproken wordt over de Consumer rol. Later meer hier over, eerst een uitleg over de licenties van Cognos 11 zoals Cognos Analytics ook wel wordt genoemd.

Licentietabel Cognos Analytics

In het licentietabel van Cognos Analytics zijn er vier licentierollen:

  • Information Distribution
  • Analytic user
  • Analytic explorer
  • Analytic administrator

Er is nog een vijfde licentie (Forward looking Analytical Architect) maar die laten we even buiten beschouwing.

Hiermee wordt het licentiemodel een stuk overzichtelijker. In onderstaand tabel wordt duidelijk wat het verschil is tussen de licenties.

 

  Analytic portal

Rapport module
Dashboard module
Data module

Create data
server connection

Framework manager
Transformer
Manager
Information distribution  x        
Analytics user  x x x    
Analytics explorer  x x x x  
Analytics administrator x x x x x

De information distribution kan alleen statische, opgeslagen rapporten bekijken. Dus de gebruiker heeft geen invloed op de inhoud dmv bijvoorbeeld prompting.

De Analytics user kan naast de rapporten starten en bekijken ook bestaande rapporten aanpassen en nieuwe rapporten bouwen. Daarmee kan deze licentie dus meer dan de Consumer licentie. Daarnaast kun je gebruik maken van de nieuwe Dashboard module en Data module.

De Explorer licentie heb je nodig als je, naast de Analytic user rechten, ook Frameworks en Kubussen wilt maken of onderhouden.

De Administrator licentie heb je nodig om het Cognos beheer (autorisatie, security) uit te voeren.

Waar blijft de Consumer licentie?

Dat is een terechte vraag. Wij verwachten dat IBM de Consumer licentie in het tweede kwartaal zal upgraden naar de Analytic user en dat deze upgrade met gesloten beurs gedaan zal worden. Let op dit is wat wij vermoeden. IBM moet dit nog officieel bekendmaken. Maar ons advies is om geen extra rapportenbouwer licenties aan te schaffen en te wachten op meer duidelijkheid van IBM. Via je Cognos leverancier wordt je hiervan op de hoogte gebracht.

Log in om een reactie te plaatsen.