Samen meer Cognos kennis

Gratis upgrade Consumer licentie

In april vorig jaar hadden we het er al over: de nieuwe licentiestructuur van Cognos. Toen vroegen we ons al af wat er zou gebeuren met de Consumer licentie:

"Wij verwachten dat IBM de Consumer licentie ... zal upgraden naar de Analytic user en dat deze upgrade met gesloten beurs gedaan zal worden."

Deze verwachting is ook uitgekomen. Vanaf 2017 bestaat de Consumer licentie niet meer: deze is vervangen voor de Analytic User licentie.

En dat is goed nieuws. Want met een Analytic User licentie kun je ook rapporten bouwen en aanpassen in de Report Studio. Je hebt hiervoor dus geen aparte licentie meer nodig. Daarom is het goed om te kijken welke licentie je nu hebt en welke je daadwerkelijk wilt gaan gebruiken. Een voorbeeld:

Stel je hebt in het verleden de Rapportenbouwers licentie aangeschaft (BI Professional). Dan is deze licentie nu automatisch omgezet naar BI Analytics Explorer. Maar met deze licentie kun je ook Frameworks en kubussen maken en onderhouden. Om rapporten te kunnen bouwen heb je genoeg aan de Analytic User licentie. Daarbij: het onderhoud op een Analytic User licentie (die dus voldoende is op rapporten te kunnen bouwen) is in veel gevallen de helft goedkoper dan de zwaardere Explorer licentie.

Je zou daarom kunnen overwegen om het onderhoud op de Explorer licentie stop te zetten en de gebruikers een Analytic user licentie te geven. In elk geval is het goed om contact te zoeken met je Cognos leverancier wat in jullie geval het beste is om te doen.

Voor de volledigheid hieronder nog de uitleg van de huidige Cognos licenties:

Licentietabel Cognos Analytics

In het licentietabel van Cognos Analytics zijn er vier licentierollen:

  • Information Distribution
  • Analytic user
  • Analytic explorer
  • Analytic administrator

Er is nog een vijfde licentie (Forward looking Analytical Architect) maar die laten we even buiten beschouwing.

Hiermee wordt het licentiemodel een stuk overzichtelijker. In onderstaand tabel wordt duidelijk wat het verschil is tussen de licenties.

  Analytic portal

Rapport module
Dashboard module
Data module

Create data
server connection

Framework manager
Transformer
Manager
Information distribution  x        
Analytics user  x x x    
Analytics explorer  x x x x  
Analytics administrator x x x x x

De information distribution kan alleen statische, opgeslagen rapporten bekijken. Dus de gebruiker heeft geen invloed op de inhoud dmv bijvoorbeeld prompting.

De Analytics user kan naast de rapporten starten en bekijken ook bestaande rapporten aanpassen en nieuwe rapporten bouwen. Daarmee kan deze licentie dus meer dan de Consumer licentie. Daarnaast kun je gebruik maken van de nieuwe Dashboard module en Data module.

De Explorer licentie heb je nodig als je, naast de Analytic user rechten, ook Frameworks en Kubussen wilt maken of onderhouden.

De Administrator licentie heb je nodig om het Cognos beheer (autorisatie, security) uit te voeren.

Log in om een reactie te plaatsen.