Samen meer Cognos kennis

Trainingsstraat

Introductie

Om het Cognos-niveau naar een nog hoger niveau te brengen, hebben wij de afgelopen jaren veelvuldig Cognos-trainingen georganiseerd. Deze trainingen bieden naast de gedegen Cognos-kennisoverdracht ook een prima mogelijkheid om in contact te treden met collega Cognos-gebruikers.

Uit de vele positieve reacties en beoordelingen blijken de trainingen een succes! En omdat wij succes graag vasthouden zijn wij samen met onze trainingspartner opzoek gegaan naar de mogelijkheid om een nog breder trainingsplatform aan te kunnen bieden.

Het resultaat hiervan is de Cognos voor Ambtenaren trainingsstraat. Wij bieden trainingen aan waarvan wij denken dat deze onmisbaar zijn voor elke Cognos-specialist. Instappen kan zonder Cognos-kennis waarna de cursist in diverse trainingen wordt opgeleid tot Cognos-specialist. Uiteraard is het ook mogelijk om als ervaren Cognos-specialist een enkele of meerdere trainingen uit de straat te volgen.

De trainingen zijn klassikaal en worden gegeven aan de Axians Academy in Zaltbommel. Je krijgt training met behulp van Nederlandstalig trainingsmateriaal en door gespecialiseerde Cognos BI consultants met praktijkervaring.

Training Cognos voor Ambtenaren staat voor:
-Scherp geprijsd door centrale inkoop
-Training op maat voor gemeenten
-Ontmoet collega Cognos-ambtenaren en deel ervaringen
-Training door een ervaren BI consultant met praktijkervaring
-De trainingen worden gemiddeld gewaardeerd met een 8,6

Trainingsstraat 2017

In verband met de overgang naar Cognos 11 organiseren we in het najaar geen trainingen. We hebben drie alternatieven voor je:

  1. Trainingen bij Axians http://www.axians.nl/business-analytics/trainingen/ibm-trainingen/ibm-cognos-training/
  2. Trainingen bij Centric http://www.centric.eu/NL/Default/Education/Trainingsaanbod
  3. Een werkplekbegeleiding via Cognos voor Ambtenaren. Bij een werkplekbegeleiding volg je niet een vastomlijnd trainingsprogramma maar maak je naar eigen invulling kennis met Cognos en leer op maat rapporten bouwen. Meer informatie.

 

Training op locatie

Het is mogelijk om trainingen op locatie, dus bij je eigen gemeente of samenwerkingsverband, te organiseren. Wij gebruiken daarvoor de online trainingsomgeving. Het enige wat je dan nodig hebt, is een PC met internetverbinding. Dit is de ideale manier om een grote groep (maximaal 8) collega's uit je eigen gemeente of regio-gemeenten dezelfde training te laten volgen. Op deze manier kun je samen optrekken en samen meer Cognos-kennis krijgen. Meer informatie via telefoonnummer 06-26606354 of het contactformulier.

IBM Cognos Analytics What’s New

IBM Cognos Analytics is de compleet vernieuwde versie van Cognos. Zo beschikt Cognos Analytics over een volledig nieuwe user interface waarin gebruiksvriendelijkheid centraal staat. In de training IBM Cognos Analytics What’s New leren gebruikers werken met deze nieuwe user interface en nieuwe functionaliteit wordt uitgebreid belicht. Nieuwe mogelijkheden voor het ontwikkelen, onderhouden en uitbreiden van rapportages, gegevensmodules en dashboards komen in deze IBM Cognos Analytics What’s New training aan bod aan de hand van demo’s, workshops en praktijkvoorbeelden.

Cognos beheer

De omgeving die u voorziet van informatie die cruciaal is voor uw operationele en strategische processen, moet goed onderhouden worden. Het is daarom belangrijk om het beheer van de Cognos BI omgeving te verankeren in uw organisatie. Met deze training wordt u getraind in het dagelijks en periodiek beheer van uw Cognos BI omgeving.

Report studio Training

Ontwerp en bouw uw eigen rapportages op alle mogelijke databronnen die u vervolgens via IBM Cognos Connection inzichtelijk kan maken voor de rest van de organisatie. De uitgebreide mogelijkheden voor het ontwikkelen, onderhouden en uitbreiden van professionele rapportages komen in deze training aan bod aan de hand van demo’s, workshops en voorbeelden uit de praktijk.

Report Studio Advanced

De Report Studio Advanced training is het vervolg op de Report Studio Basis training en is speciaal ontwikkeld voor de Cognos Report Studio gebruiker die al ervaring heeft met Report Studio, maar nog niet het maximale eruit haalt. Deze training gaat de deelnemer helpen de professionele Cognos Report Studio rapportages naar een nog hoger niveau te brengen.

Report Studio Dimensioneel Rapporteren

Ontwerp en bouw uw eigen rapportages op dimensionele databronnen en maak gebruik van MDX functies, zodat binnen rapportages analysemogelijkheden gebruikt kunnen worden. Aan de hand van demo’s, workshops en voorbeelden uit de praktijk wordt geleerd hoe u dimensionele rapporten maakt met Report Studio Dimensioneel Rapporteren.

Active reports

Met IBM Cognos Business Intelligence is het sinds 2010 mogelijk om dashboards te maken die offline kunnen worden uitgevoerd. Doordat de rapportages geen connectie met de datasource nodig hebben, kunnen ze op ieder moment op een desktop of mobiel apparaat worden uitgevoerd. Uiteraard worden deze bijgewerkt zodra er weer een connectie met uw data tot stand is gebracht.

Framework Manager

IBM Cognos Framework Manager wordt gebruikt om ruwe data uit een database (of meerdere databases) overzichtelijk te presenteren aan een eindgebruiker. Deelnemers leren tijdens deze training om een framework op te bouwen, waarmee een metadata laag wordt gecreëerd die relaties, calculaties, beveiliging en filters bevat. Indien een framework project is afgerond kan deze worden gepubliceerd door middel van een package naar het IBM Cognos portaal.

Online trainingsomgeving

Regelmatig krijgen we de vraag of het niet mogelijk is om langer te kunnen blijven oefenen in de veilige trainingsomgeving na het volgen van een training.

Uiteraard is dit altijd mogelijk binnen de IBM Cognos omgeving van je eigen gemeente alleen moeten hiervoor wel een aantal zaken worden ingeregeld.

De juiste versie van de demo data moet worden klaargezet, rechten moeten worden gegeven en daarbij is er de kans dat de omgeving kapot kan worden gemaakt.