Samen meer Cognos kennis

Column: Voorkom irritatie bij slechte performance

Door: Engelbert Wijnhoven, BI-Adviseur

Lange draaitijden van rapportages kunnen soms echt vervelend zijn voor het imago van Cognos. Afhankelijk van het aantal gebruikers, hoe vaak het rapport gebruikt wordt en wanneer het rapport geleverd moet worden is het noodzakelijk om er iets aan te doen. Een kleine business case van een rapport wat 1000x wordt gebruikt per dag met een draaitijd van 30s naar 15s is al een besparing van 4 uur per dag. Als je daar een gemiddeld uur tarief aan hangt met berekening per jaar krijg je als snel iets voor elkaar!

 Maar wat kun je nu doen? Ik geef een aantal tips:

Audit database

Een eerste tip is gebruik maken van de audit database. Dit is een add-on van Cognos, waarmee je alle bevragingen van rapporten kunt opslaan in een database. Vervolgens kun je met deze audit database rapporten bouwen die vertellen welke rapporten interessant zijn om te optimaliseren.

Draailimiet

Een tweede tip is om in de testomgeving een limiet in te stellen die bepaald hoe lang een rapport mag draaien binnen cognos. Hiermee houd je de rapportontwikkelaars scherp om performance hoog in het vaandel te zetten. Ze komen namelijk niet vanzelf aangeven dat zij een slechte performance rapport hebben gemaakt!

Keep it Simple

Een derde best practise is “Keep it Simple“. Sommige rapportages en frameworks zitten vol met spaghetti-achtige ontwerpen die het voor cognos ook niet gemakkelijk maken. Laat het ontwerp door een cognos specialist analyseren. Bijv. zijn case when constructies al snel performance killers!

Andere opties

Uiteraard kun je ook cognos powercube inzetten die het een en ander al heeft uitgerekend, je kunt materialised views gebruiken, ETL of Datawarehousing toepassingen. Het nadeel van deze opties is dat ze wel ‘to the point’ zijn, maar je moet wederom een investering doen en je hebt er weer extra onderhoud bij. Soms is het ook lastig om de performance problematiek op te lossen, omdat je weer afhankelijk bent van systemen die je niet mag aanpassen.

ReportViews

Mijn ‘huishoudelijke’ tip is gewoon gebruik maken van REPORTVIEWS van Cognos in combinatie met VARIABELEN. Ik merk in de praktijk dat deze functionaliteit onvoldoende wordt gebruikt. Deze variant is uitstekend voor die rapportages die niet perse op de minuut actueel moeten zijn.

Handleiding

Je kunt 10 Cognos rapport maken, maar je kunt ze ook in 1 rapport stoppen middels een variabel.

column 201509 02
Deze variabel hang je in een promptscherm. Je kunt dus ook alle dashboards in een keer kiezen als een PDF of alle lijsten als een XLS.

column 201509 03

In het rapport kun je vervolgens schedulen met de gewenste parameters en frequentie.

column 201509 04

Conclusie is dat je rapportage naar gebruikers kunt mailen met de betreffende output en inhoud. Gebruikers kunnen overigens deze functionaliteit ook zelf instellen. Bij voorkeur spreek je met de gebruikers af dat zij de rapporten bij buiten kantoortijd schedulen.

 

engelbert wijnhoven