Samen meer Cognos kennis

Column: Een nieuwe Cognos versie: Cognos Analytics

Door: Lukas Hempenius, Business Consultant van Axians

Cognos 7, Cognos 8, Cognos 10, Cognos 10.2 Cognos 10.2.2 en dan nu Cognos Analytics! Al enige tijd was bekend dat er een nieuwe versie van IBM Cognos aan zat te komen. Begin 2015 waren er al geluiden te horen over mogelijke nieuwe functionaliteiten die in Cognos verwerkt zouden gaan worden. De laatste tijd werden we voornamelijk getrakteerd op screenshots en demo’s, maar nu is het moment dan eindelijk daar dat IBM er officieel mee naar buiten treedt: de nieuwste versie van Cognos! In deze blog deel ik graag mijn eerste indruk van Cognos Analytics met jullie en lees je meer over de nieuwste features.

Focus op user experience

Mijn eerste indruk van Cognos Analytics is in één woord samen te vatten: gaaf! De oplossing ziet er goed uit, oogt strak en modern en lijkt zeker ook intuïtief. IBM heeft duidelijk de focus gelegd op de ‘User Experience’. De look and feel en de gebruiksvriendelijkheid zijn enorm verbeterd en laten we eerlijk zijn dit was ook hard nodig. Cognos positioneert zich hiermee meteen weer in de top van de BI tools, zowel voor Enterprise BI als voor Self-Service BI.
Dat de look and feel veranderd is komt onder andere naar voren in de web interface. Een van de mooiste veranderingen is dat de interface op een tablet precies hetzelfde is als op een PC. Daarnaast zijn de functionaliteiten die op de PC worden geboden ook beschikbaar op mobile devices. In Cognos Analytics zijn er vijf onderdelen die belangrijk zijn om nader te bekijken: Reports module, Dashboards module, Data module, File Upload en Notifications.

Grote verbouw van de Report Studio

De Reports module is bedoeld om rapporten mee te maken. Voorheen heette dit Report Studio. Report Studio kenmerkte zich door de grote hoeveelheid knoppen en instellingen die altijd zichtbaar en binnen handbereik waren. Het design van Report Studio is flink onderhanden genomen. Zo is het voor gebruikers eenvoudiger om snel een overzicht te maken. Het maken van rapportages is hiermee veel toegankelijker en eenvoudiger geworden. Om bijvoorbeeld het lettertype van een object aan te passen hoef je er alleen maar met je muis overheen te gaan, waarna je direct de instelling aan kunt passen.

IBM Cognos Analytics blog 2

Een nieuwe Framework manager

Waar het voorheen alleen mogelijk was om offline met Framework manager data te modelleren, is het nu ook mogelijk om dat online te doen. Hiervoor is een nieuwe tool beschikbaar gekomen: de Data module. Hierin kunnen gebruikers op een zeer eenvoudige manier online een datamodel maken en deze direct gebruiken voor een dashboard of rapport. Zoals het er nu naar uitziet blijft Framework Manager gewoon beschikbaar en is dit onderdeel met name bedoeld om Self-Service BI nog beter mogelijk te maken.

IBM Cognos Analytics blog 3

File upload

In versie 10.2.2 was het mogelijk om Excel bestanden te uploaden naar de Cognos server. Enige vereiste hiervoor was dat er een DB2 database beschikbaar moest zijn. Met File Upload kunnen ook bestanden geüpload worden. Hiervoor is niet per se een DB2 database nodig. De bestanden kunnen vervolgens toegevoegd worden in het datamodel wat de gebruiker aan het maken is, zodat er snel overzichten en analyses mee gemaakt kunnen worden.

Notifications – Abonneren op rapporten

Het laatste onderdeel wat voor nu belangrijk is om te melden is Notifications. Met Notifications kan een gebruiker zich abonneren op rapporten. Hiermee is het voor gebruikers heel eenvoudig om veelgebruikte rapporten op een snel toegankelijke plek te zetten. Hierdoor is alle benodigde informatie direct binnen handbereik. Notifications kan gezien worden als een overzicht met favoriete rapporten binnen Cognos.

Er is nog meer!

Naast bovengenoemde nieuwe functionaliteiten, zijn er ook nog een aantal functionaliteiten die nog niet bekend zijn gemaakt maar die waarschijnlijk wel in de nieuwste versie zullen komen. Wanneer daar meer duidelijkheid over is, zullen wij dat zo snel mogelijk laten horen. Al met al kan worden geconcludeerd dat de nieuwste versie van IBM Cognos er veelbelovend uitziet!

 

 

 

 

Heb je vragen of wil je meer weten? Stel die dan onder aan dit artikel!

 

 

Log in om een reactie te plaatsen.