Samen meer Cognos kennis

Schiermonnikoog: trainingsstraat legt uitstekende basis

Michel van der Linden, teammanager binnen de gemeente Schiermonnikoog, is één van de cursisten die recent de Cognos voor Ambtenaren trainingsstraat heeft gevolgd. Een trainingsstraat vol met trainingen die onmisbaar zijn voor elke toekomstige IBM Cognos-specialist. Het unieke aan dit concept, is de mogelijkheid om zonder IBM Cognos kennis of ICT achtergrond in te stappen en in een serie van zeven trainingen te worden opgeleid tot IBM Cognos-specialist. Wij vroegen Michel naar zijn ervaringen met de Cognos voor Ambtenaren trainingsstraat.

 Schiermonnikoog is vanuit het westen gerekend het vijfde en - met 926 inwoners - tevens kleinste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. De gemeente is onderdeel van De Waddeneilanden, een samenwerkingsverband tussen de verschillende Waddeneilanden. Vanuit dit samenwerkingsverband is de behoefte ontstaan om meer met IBM Cognos te gaan doen. Gezien zijn rol en achtergrond in de ICT, was Michel hiervoor de aangewezen man: “Door de toenemende samenwerking tussen de Waddeneilanden, groeide de behoefte vanuit het samenwerkingsverband De Waddeneilanden om meer met IBM Cognos te doen en dan specifiek op het gebied van rapportages”.

In huis halen van IBM Cognos kennis

Rapportages zijn altijd al een belangrijk onderdeel geweest binnen de gemeente Schiermonnikoog en het samenwerkingsverband tussen de verschillende Waddeneilanden. Maar door het gebrek aan IBM Cognos kennis werd IBM Cognos hier echter te weinig voor ingezet. Zonde, zeker gezien het feit dat de software al een aantal jaren binnen de organisatie aanwezig was. Om meer uit IBM Cognos te halen werd er besloten om een medewerker van één van de eilanden te trainen op het gebied van IBM Cognos. Met het in huis halen van IBM Cognos kennis zijn De Waddeneilanden in staat om meer uit IBM Cognos te halen, minder afhankelijk te zijn van de inhuur van IBM Cognos consultants, meer flexibel te zijn en de doorlooptijd van het maken van rapportages te verkorten. Michel werd naar voren geschoven als meest geschikte kandidaat waarna hij vol enthousiasme startte met de Cognos voor Ambtenaren trainingsstraat. Het doel voorafgaand aan de trainingsstraat was duidelijk: “Het beter benutten van IBM Cognos binnen de organisatie en dan specifiek op het gebied van rapportages.”

Positieve ervaringen

De trainingsstraat sloot wat dat betreft perfect aan bij Michel die op dat moment niet beschikte over IBM Cognos kennis. Zijn ervaringen met de trainingsstraat zijn dan ook zeer positief. “In een relatief kort tijdsbestek doorloopt iemand alle rapportage gerelateerde trainingen. De trainingen vinden wekelijks plaats, daardoor blijf je in de materie en ben je in staat om snel stappen te zetten. Daarnaast zit er een lichte mate van overlap in de verschillende trainingen. Een aantal zaken worden herhaald in een volgende training en dat opfrissen heb ik als zeer prettig ervaren.”

Laagdrempelige instap

Zijn ICT achtergrond zorgde ervoor dat Michel de trainingsstraat snel en succesvol heeft doorlopen. Maar een ICT achtergrond is wat hem betreft geen must. “Iemand die geen ICT achtergrond heeft is prima in staat om de trainingsstraat succesvol te volgen en een volwaardig IBM Cognos specialist te worden binnen zijn of haar gemeente. Dat heb ik ook om me heen gezien bij verschillende cursisten. De opzet van de trainingsstraat leent zich daar uitstekend voor.”

Juiste balans tussen theorie en praktijk

De balans tussen theorie en praktijk is goed, zo heeft Michel ervaren. De theorie komt uitgebreid aan bod, maar er is ook meer dan voldoende aandacht voor praktijkopdrachten. Deze worden uitgebreid behandeld en bieden ook voldoende houvast om uiteindelijk de vertaalslag te maken naar de dagelijkse werkzaamheden binnen de gemeente. Naast de IBM Cognos rapportage trainingen biedt de trainingsstraat ook een IBM Cognos Beheer en Framework Manager training. Een bewuste keuze van Michel om ook deze twee trainingen - naast de verschillende IBM Cognos rapportage trainingen -  te volgen. “In de Framework Manager training komen verschillende zaken aan bod die ik in mijn dagelijkse werkzaamheden met IBM Cognos kan toepassen.” Beide trainingen heeft Michel als positief ervaren: “Het geeft net wat meer inzicht in de mogelijkheden van IBM Cognos en ik ben daardoor in staat om onze IBM Cognos beheerder beter te begrijpen.”

Een echte aanrader

Michel kan de trainingsstraat absoluut aanraden aan collega ambtenaren. De trainingsstraat legt een uitstekende basis die het mogelijk maakt om het maximale uit IBM Cognos te halen. “Sommige gaan als onwetenden aan de slag met IBM Cognos en beginnen hierdoor verkeerd, de basis staat niet goed en hierdoor halen ze niet het maximale uit IBM Cognos. Door de trainingsstraat te volgen voorkom je dit soort problemen”.

Gouden tip

Tot slot heeft Michel nog een tip voor collega ambtenaren; “Uiteindelijk leer je IBM Cognos pas echt in de praktijk. Zorg daarom voor wat tijd en ruimte in je agenda na het volgen van de trainingen, zodat je direct aan de slag kan gaan met IBM Cognos. Op die manier pas je de nieuwe kennis en vaardigheden direct toe in de praktijk en zit alles nog fris in het geheugen.”