Samen meer Cognos kennis

Eindelijk een transformer training maar..

In oktober 2015 organiseren we een training waarmee je leert om kubussen te maken met de Transformer van Cognos. Uit de inventarisatie van de behoeften bleek dat deze training bij velen bovenaan het lijstje staat. Daarom zijn we erg blij dat we de training nu kunnen organiseren. Toch is een korte toelichting nodig.

Om te beginnen moet je weten dat het programma Transformer gebruik maakt van verouderde techniek. IBM richt zich nu meer op de Dynamic Cubes. Dit is een nieuwe applicatie met veel betere performance waarmee je zeer grote hoeveelheden data kan verwerken. De Dynamische kubussen werken alleen met ster- of snowflakebronnen (Datawarehousing).

De kubus die je maakt met de Transformer (PowerCube) is statisch en heeft geen directe verbinding met de databron. Een PowerCube is compact en ontworpen voor analyses van gegevens in operationele gegevensbronnen. Daarom zijn PowerCubes erg populair bij gemeenten en wordt het veel ingezet. Dat komt ook doordat Centric en Impact PowerCubes hebben ontwikkeld.

Gemeenten werken (nog) niet met zeer grote hoeveelheden data en ook Datawarehousing wordt nog niet op grote schaal ingezet. Daarom verwachten we dat de komende jaren de Cognos Ambtenaren nog vaak met PowerCubes in aanraking komen.

Maar misschien dat je je nu wel kunt voorstellen dat onze trainingpartner (we maken en geven de trainingen niet zelf, we kopen deze in) ons een wat vreemd aankijkt als we vragen om een training waarmee je leert om PowerCubes te maken. Het is alsof je om een training Excel 97 vraagt... Je zult daarom begrijpen dat onze trainingspartner niet meer wil investeren in het maken van een training op verouderde techniek.

Toch is er onder Cognos Ambtenaren een grote behoefte voor een training om kubussen te maken met de transformer. Daarom dat we gezocht hebben naar een oplossing. Uit die zoektocht is het volgende naar voren gekomen:

  • -We kopen een online training in bij IBM.
  • -We doorlopen de training klassikaal aan de hand van een trainer.

Het nadeel is dat de training Engelstalig is. Toch verwachten we dat dit geen probleem is, omdat de Transformer zelf ook Engelstalig is en omdat je begeleid wordt door een Nederlandstalige trainer.

Het voordeel is dat je bij deze training 4 weken toegang krijgt tot de Cloud trainingsomgeving van IBM. Dit maakt het mogelijk om na de training plaatsonafhankelijk te oefenen op de IBM Cognos omgeving van de training.

Kortom een unieke kans om te leren om kubussen te maken met de Transformer! Meer informatie over deze training vind je hier.