Samen meer Cognos kennis

De trainingsstraat: hoe moet ik beginnen?

Regelmatig krijgen we vragen binnen van (aanstaande) Cognos-specialisten over de trainingsstraat. Want als Cognos specialist wil je natuurlijk van alles weten over hoe Cognos werkt, maar waar begin je dan? De eerste voorwaarde is wat ons betreft dat je van de organisatie de ruimte hebt gekregen om je (meer) te specialiseren in Cognos. Cognos kun je er niet even naast doen. Dus als je bij een training bent geweest, dan moet je de mogelijkheid hebben om het geleerde in de praktijk te kunnen brengen. Het is een kwestie van veel vlieguren maken.

De trainingsstraat bestaat uit drie blokken: trainingen voor het maken van rapporten in de Report Studio, voor het maken van dashboards en trainingen voor ontwikkelaars. Als je helemaal nieuw bent of je hebt af en toe wat rapporten gemaakt in de Report Studio, dan is het verstandig om eerst met de basis aan de gang te gaan: de Report Studio Basis training. Dit kost je 3 trainingsdagen in Zaltbommel. In die drie dagen worden alle basistechnieken behandeld, zodat je ook de verbanden gaat zien tussen de verschillende onderdelen. Met deze basis kun je vervolgens op je eigen werkplek aan de slag.

 

Vaak komt dan de bekende kreet: hoe deed hij dat ook al weer in Zaltbommel? Maar met behulp van de online trainingsomgeving kun je dan de oefeningen op je eigen werkplek nog eens doornemen. Daarna kun je de stap maken naar de Report Studio Advanced en (afhankelijk of je Kubussen gebruikt) het Dimensioneel Rapporteren.

Na de Report Studio trainingen kun je kijken naar de trainingen voor de ontwikkelaars. Dit is het beheren van de Cognos-omgeving, de Framework Manager en de Transformer (om kubussen te maken). Dit zijn trainingen waarvoor flink wat ervaring met Cognos nodig is. Het accent ligt op het beheren en ontwikkelen. Een IT-achtergrond, HBO-opleiding op het gebied van Business en IT of meerdere jaren ervaring met functioneel beheer zou een goede bagage zijn voor dit soort trainingen.

 

Wat je ook kunt doen als je met de Report Studio klaar bent, is de trainingen volgen voor het maken van Dashboards. De Workspace omgeving is het nieuwe paradepaardje van IBM. Ze hebben hier veel in geïnvesteerd en het resultaat mag er wezen. Een goed doordachte omgeving om de mooiste dashboards mee te maken. Bij het maken van dashboards gaat het meer over hoe presenteer ik de informatie aan de eindgebruiker? Wil je rapporten maken voor offline gebruik en mobiele apparaten, dan kun je kiezen voor de Active Reports. Met Active Reports wordt er radicaal anders gedacht over de structuur van een rapportage. Het interactieve aspect van dashboards speelt de hoofdrol.

 

De Workspace Advanced is een buitenbeentje in deze serie. Dit is een compleet nieuwe omgeving waarmee je eenvoudig rapporten kunt maken. Je kunt het zien als de opvolger van de Query- en Analysis Studio. Je kunt hiermee eenvoudig een ad-hoc overzicht maken of op basis van een specifieke bevinding een analyse uitvoeren om de oorzaak vast te stellen. Een training voor beginnende Cognos specialisten dus.

Meer informatie

Log in om een reactie te plaatsen.