Samen meer Cognos kennis

Gemeente Leeuwarden enthousiast over training Workspace Advanced op locatie

Cognos voor Ambtenaren biedt regelmatig trainingen aan op de Axians Academy in Zaltbommel. Niet voor iedereen een handige locatie, maar daarvoor bieden wij een oplossing: incompany trainingen. De gemeente Leeuwarden maakte vorige week dankbaar gebruik van deze mogelijkheid. In totaal volgden daar zestien deelnemers, verdeeld over twee dagen, de dagtraining Workspace Advanced. De reacties zijn positief.

“Heel fijn dat het mogelijk bleek om de training in Leeuwarden te volgen, vertelt Oswald Dijkstra. “En de training zelf is ook goed verlopen. Alles werd heel rustig en goed uitgelegd. Het gezelschap bestond uit mensen met veel kennis van Cognos, maar sommigen hadden er ook helemaal geen ervaring mee. Maar volgens mij konden ook zij prima meekomen. Iedereen kan er nu volgens mij per direct zelf mee aan de slag.”

Als gemeentes kunnen we heel veel kennis met elkaar delen en ik denk dat Cognos voor Ambtenaren daar een mooi middel voor is.

Dijkstra is de initiatiefnemer van de twee trainingsdagen in Leeuwarden. Hij is sinds zeven jaar werkzaam bij de gemeente Leeuwarden en kreeg vorig jaar een nieuwe functie binnen de afdeling informatiemanagement (IM). “Ik ben mij toen goed gaan oriënteren: waar kan ik mijn informatie halen, waar kan ik support krijgen? Natuurlijk zijn er de leveranciers, maar zij hebben ook commerciële belangen. Door een collega ben ik toen op Cognos voor Ambtenaren gewezen.”

Dijkstra meldde zich aan via de website en raakte enthousiast. “Als gemeentes kunnen we heel veel kennis met elkaar delen en ik denk dat Cognos voor Ambtenaren daar een mooi middel voor is. Men springt in op de behoefte die er is. Op de website vond ik direct een aantal interessante artikelen, maar ook de informatie over de trainingen.”

Cognos11

Workspace Advanced

Ze hoeven dan niet te wachten tot er een collega van de afdeling IM beschikbaar is, maar ze kunnen zelf eenvoudig aan het werk.”

De in het najaar door ons toegezonden mailing over de training Workspace Advanced trok in het bijzonder zijn aandacht. “Hier bij de gemeente Leeuwarden hebben we een enorme kluis aan gegevens. Alle informatie wordt erin gestopt, maar de organisatie wil daar natuurlijk ook wat van terug zien. Er zijn rapportages nodig voor gebruik in processen, maar ook managers hebben veel belang bij de bronsystemen, bijvoorbeeld als ze willen kijken of productieprocessenafspraken wel gehaald worden of projecten nog wel in lijn liggen met wat begroot is. Bij ons op de afdeling is er best wel sprake van een workload om aan al die verzoeken van rapportages te kunnen voldoen. Dan ga je dus opzoek naar oplossingen: in hoeverre kan de organisatie ook zelf informatie uit die systemen halen? Volgens mij biedt Workspace Advanced daar goede mogelijkheden toe. Het geeft gebruikers zelf de gereedschappen om de gegevens uit die systemen te krijgen. En dan hoeven het niet hele fancy rapporten te worden, als ze maar even een antwoord op bepaalde vragen hebben. Dat kunnen ook lijstjes voor eenmalig gebruik zijn. Ze hoeven dan niet te wachten tot er een collega van de afdeling IM beschikbaar is, maar ze kunnen zelf eenvoudig aan het werk.”

Zelf is Dijkstra betrokken bij meer complexe rapportages, het bouwen van dashboards, ETL-tools en datawarehouses. “Leveranciers bieden voor Workspace Advanced een training van drie dagen aan, maar dat leek mij persoonlijk, vanwege mijn kennis en ervaring, niet nodig. Toen zag ik dat er via Cognos voor Ambtenaren een dagtraining werd aangeboden en ook de prijs was aantrekkelijk.”

Ambassadeurs

Hij vond vier directe collega’s bereid om samen met hem de training te volgen. Ze willen gaan optreden als een soort ambassadeur om Workspace Advanced zo breed mogelijk in de organisatie op te zetten. Gebruikers zelf gaan trainen dus.
Enige probleem was de locatie. “Zaltbommel was voor ons geen optie. Het bleek wel op locatie in Leeuwarden te kunnen, maar dan was er een groepje van acht deelnemers nodig.” Veel moeite om dit aantal bij elkaar te krijgen, had Dijkstra niet. “De gemeente Leeuwarden verleent heel veel dienstverlening naar andere gemeente toe en ook daar bestaat de behoefte aan deze kennis. Vanuit onze eigen organisatie heb ik ook meteen enkele gebruikers opgegeven die deze training graag wilden volgen en toen zat ik ineens op zestien deelnemers, dus twee dagen training.” De kosten worden volgens hem snel terugverdiend, doordat gebruikers straks zelf hun informatie boven water kunnen halen.

Het is dus mogelijk om trainingen te organiseren op locatie, dus bij je eigen gemeente of in samenwerkingsverband. Wij gebruiken daarvoor de online trainingsomgeving. Het enige wat je nodig hebt, is een PC met internetverbinding. Dit is de ideale manier om een grote groep (maximaal 8) collega's uit je eigen gemeente of regio-gemeenten dezelfde training te laten volgen. Op deze manier kun je samen optrekken en samen meer Cognos-kennis krijgen.
Meer informatie via telefoonnummer 06-51622330.

Cognos7

Met Workspace Advanced is het mogelijk om eenvoudig een rapport te maken. Hier hoef je dus geen Cognos-specialist voor te zijn, al zal een specialist wel meer uit deze tool kunnen halen. Je kan met Workspace Advanced een heel mooi, geavanceerd rapport bouwen, maar ook een simpel rapport. Het is een ideale, zeer gebruiksvriendelijke tool, zeer geschikt voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, grote zorginstellingen en gemeenten. Mensen kunnen zelf informatie ophalen, zonder dat ze daar iemand anders voor aan de mouw moeten trekken. Dat ontlast de informatie-afdeling.